Newborn op Curaçao, hoe zit dat met kleding en slapen?

Newborn op Curaçao, hoe zit dat met kleding en slapen?

Ik schrijf deze blogs uit mijn eigen ervaringen en omdat ik nog weet wat voor puzzel het was toen onze eerste werd geboren. Wat heb je wel en wat heb je niet nodig? Het warme weer op Curaçao speelde daarin een grote rol. Een shirt met lange mouwen. Hebben ze dat nodig? Een lange broek of legging? Ja? Nee? En wat trek je ze dan aan als ze gaan slapen? En hoe zit dat dan overdag? Zoveel vragen, maar weinig antwoorden kunnen vinden. Alles wat ik kon vinden had betrekking tot Nederland. En dat was juist wat ik niet wilde weten. Ik wilde weten hoe het hier zat, op Curaçao. Aan de hand daarvan schrijf ik graag mijn tweede blog voor jullie. Hopelijk kan het een (bijna) mama wat verder helpen in haar zoektocht naar de juiste items voor haar aankomende kleine.

Kleding
Een pasgeboren baby kan nog niet zo goed haar of zijn eigen temperatuur bepalen. Ze hebben het daardoor sneller koud. Dat betekent dat ze de eerste maand(en) toch echt af en toe behoefte hebben aan een shirt met lange mouwen of een lange broek/legging. Ook op Curaçao. Daarom is het fijn om een paar shirts met lange mouwen en lange broeken/leggings te hebben. Ook sokjes hebben ze nodig. Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis dan is het van belang om genoeg warme kleding (laagjes) mee te nemen. Het is daar echt(!) koud, dus zelfs de mutsjes zijn dan hard nodig. Die mutjes hebben wij overigens verder nooit meer op gehad. Ze zijn super schattig, maar veels te warm.

Wanneer je met je kleine naar huis gaat dan zullen ze overdag gewoon chillen (hopelijk) in een romper korte mouw, shirt met korte broek of een lekker boxpakje.  

Slapen
Wanneer ze overdag slapen deden wij ze in de box of in het bedje leggen, zonder extra kleren aan te doen. Ook geen lakens of doeken over de baby heen. Ze sliepen gewoon in hun romper met korte mouw of shirtje. Soms deden we ze sokjes aan, maar vaak was dit niet nodig. Mij werd geleerd (door de zeer ervaren kraamverzorgster) om het nekje van de baby te voelen of ze het te koud of te warm hadden (niet het neusje).

‘s Avonds hadden wij onze kleine de eerste tijd in onze slaapkamer in hun eigen babybedje. Wij slapen in de airco. Niet 18 graden, maar wel op 23-25 graden. Dat betekende dus ook voor de kleine genoeg kleren aan om lekker warm de nacht door te komen. In de eerste weken gebruikten wij een laken en deken in het babybedje. Daarbij hadden ze de ene keer een romper korte mouw met daar overheen een shirt met lange mouwen met een lange broek en sokjes. Soms een romper korte mouw met een pyjama (één geheel) met of zonder sokjes. Afhankelijk of de pyjama wel of geen sokjes eraan vast had. 

De eerste weken kan je kleine ook soms nog wat onrustig zijn met slapen. Waar onze kleine baat bij had (beide kinderen trouwens) is inbakeren. Dat houdt in dat je je kleintje een soort van inpakt, waarbij ze niet meer kunnen bewegen met hun armen. Je kan hiervoor een Swaddle gebruiken of een grote hydrofiele doek. Wij vonden het er een beetje zielig uitzien, maar ze vinden het heerlijk! Je creëert eigenlijk weer dat veilige gevoel toen ze nog in de baarmoeder bij je zaten. Zeker als ze veel huilen of onrustig zijn met slapen dan kan dit echt een uitkomst zijn. Dit inbakeren doe je echt alleen de eerste weken. Het verschilt echt per baby wat ze fijn vinden. 

Later worden die kleine baby's een stuk beweeglijker in bed. En voordat je het weet schuiven ze al slapend het hele bed door. Om te voorkomen dat ze met hun hoofdje onder het beddengoed terecht komen, vonden wij de slaapzakjes een goede uitkomst. Ook om te voorkomen dat ze zich blootwoelen en het daardoor koud krijgen. Wij kozen voor heerlijke zachte katoenen of hydrofiele slaapzakken (geen gewatteerde of gevoerde slaapzakken). Vaak eentje zonder mouwen, maar dan trokken we er onderaan wel een shirt of romper met lange mouwen. Ook geen sokken aan. De slaapzak gaf voor ons zoveel voordelen. Het werd onderdeel van een vast slaapritueel (zodra je de slaapzak aandoet weet hij of zij dat het bedtijd is) en het vertrouwde slaapzakje kan je ook meenemen als ze ergens anders slapen. Wij hebben de slaapzakken gebruikt tot ze ongeveer 2 jaar waren. Toen ze ouder waren dan 1 jaar wisselde we ook wel eens af met een gewone pyjama. 

In mijn volgende blog zal ik vertellen welke items een must-have zijn en welke een no-go zijn op je baby uitzetlijst. En dan uiteraard specifiek voor alle mama's op Curacao. 

Liefs,

Nikki 

     

    Reactie plaatsen

    Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.